Joogasta ja sinkkuudesta haittaa terveydelle? Asiantuntijat arvioivat väitteitä

Istuminenkin on nykyään epäterveellistä. Internetissä leviää lukuisia huhuja siitä, mitä muita asioita tulisi välttää, jos mielii pysyä terveenä. Asiantuntijat kommentoivat yleisimpiä uskomuksia.

Jooga on epäterveellistä – se altistaa revähdyksille ja selkävaivoille

Fysioterapeutti Mikael Falck:

Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta. Kaikissa liikuntamuodoissa on omat hyvät ja huonot puolensa, myös joogassa. Kaikki liikuntalajit asettavat harrastajille erilaisia fyysisiä vaatimuksia ja harrastajien fyysisissä ominaisuuksissa, kuten liikkuvuudessa, koordinaatiossa ja lihasvoimassakin, on vaihtelua. Jos lajin vaatimukset ja ihmisen ominaisuudet kohtaavat, riski on pienempi kuin silloin, jos ne eivät kohtaa. Terveilläkin ihmisillä on piileviä tuki- ja liikuntaelinongelmia, jotka eivät välttämättä haitta normaalia elämää, mutta jotka voivat aiheuttaa ongelmia suuremmassa kuormituksessa.

Joogan fyysiset vaatimukset vaihtelevat joogatyylistä riippuen ja voi olla, että joku joogatyyli sopii ja joku toinen ei. Yhteistä useimmissa joogatyyleissä on se, että harjoitteet vaativat laajoja nivelten liikkeitä ja tämä voi aiheuttaa ongelmia esimerkiksi niille, joilla on yliliikkuvat nivelet. Voimajoogatyyleissä laajoihin liikkeisiin yhdistyvät vielä pitkät vipuvarret ja suuri voiman tuotto mikä lisää kuormittavuutta entisestään ja voi lisätä vammautumisen riskiä.

Mikäli on tiedossa että on jotain spesifiä tuki- ja liikuntaelinongelmaa, kannattaa aina ennen uuden lajin aloittamista kääntyä terveydenhuollon ammattilaisten puoleen riskien ja hyötyjen arvioimiseksi - lajien ohjaajilla kun voi olla liiankin ruusuinen kuva siitä mikä sopii eri ihmisille ja mikä ei.

Vaahtomuoviset korvatulpat voivat aiheuttaa vahinkoja korvassa

Korva-, nenä- ja kurkkutautiopin dosentti Heikki Rihkanen:

Korvavaha poistuu korvakäytävästä ulkosuuta kohti. Kaikki esineet ja kaikki materiaalit, jotka työnnetään korvaan häiritsevät vaikun luonnollista poistumista korvakäytävässä. Mitään vahinkoa tämä ei aiheuta. Joillekin ongelmaksi muodostuu kova vahatulppa, useimmille ei.

Vuorotyö aiheuttaa masennusta ja sepelvaltimotauteja

Kardiologian erikoislääkäri Markku Kupari:

Vuorotyöhön liittyy selvästi stressiä ja sen tyyppistä kuormitusta ja tutkimukset viittaisivat siihen, että työhön liittyvä stressi altistaa sepelvaltimosairaudelle. Syy-yhteyttä on tosin vaikeaa osoittaa, koska taustalla voi olla sekoittavia tekijöitä.  On siis todettu, että stressiä aiheuttava vuorotyö on yhteydessä sepelvaltimotautiin, mutta on vaikea sanoa varmuudella, aiheuttaako se niitä.

Psykiatri Heikki Nikkilä:

Vuorotyö ei lisää olennaisesti masennusriskiä, jos kyseessä on yksisuuntainen mielialahäiriö eli henkilöllä on vain masennusjaksoja. Sen sijaan vuorotyötä ei tavallisesti pidetä sopivana kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastaville.

Kaupunkilaiset sinkut ovat masentuneimpia

Psykiatri Heikki Nikkilä:

Kaupunkiolosuhteissa asuvilla on tutkimuksissa todettu esiintyvän enemmän masennustiloja kuin maaseudun asukkailla. Masennusta vaikuttaa myös olevan enemmän eronneilla tai leskeytyneillä kuin parisuhteessa elävillä tai avioitumattomilla.

Lue myös:

    Uusimmat