"Jäämies" lupaa: Kylmä tekee hyvää keholle – näin karaistut!

Harva suree paukkupakkasten väistymistä, mutta hollantilaisen Wim Hofin mukaan syytä ehkä olisi. Maailman kylmää kestävin ihminen on vakuuttunut hyisen sään terveyshyödyistä, ja hän kannustaakin jokaista karaisemaan itseään.

Jäämies ei viittaa vain Kimi Räikköseen. Hollantilaisen Wim Hofin kerrotaan tajunneen jo varhain, että hän kestää kylmää keskivertoa paremmin. Sittemmin Hof on hionut taitonsa huippuunsa ja tullut kuuluksi hyisillä maailman ennätystempauksillaan. 54-vuotias Hof muun muassa sukeltaa jään alla, kylpee jääpaloissa, meditoi umpihangessa ja valloittaa vuoria pelkkiin sortseihin verhoutuneena.

Hofin mukaan kylmä tulisi nähdä kehoon positiivisesti vaikuttavana voimana.

– Kylmä on hyvää treeniä verenkiertojärjestelmällemme. Kylmässä pienet lihakset verisuonistossa ja hiussuonien refleksit saavat harjoitusta, ja verisuonien toiminta kohentuu todella nopeasti, Hof selittää.

– Siten kylmä helpottaa sydämen pumppausurakkaa. Kehoon erittyy vähemmän stressihormoneja ja sydän rasittuu vähemmän. Kun verenkiertojärjestelmä voi hyvin, kudokset saavat paremmin verta.

Hof kertoo kylmällä olevan lukuisia terveyshyötyjä ja sen vähentävän esimerkiksi stressiä. Kohentuneen verenkierron myötä esimerkiksi mineraalit, ravinteet ja happi kulkevat kehossa paremmin. Olosta tulee rennompi ja suorituskyky paranee. Hofin mukaan pitkällä aikavälillä esimerkiksi maitohapot vähentyvät.

Hof selittää kylmänsietokykyään ”sisäisellä lämpöpatterilla”, jota hän sanoo säätelevänsä mielensä avulla. Meditaatio ja hengitystekniikat ovat osa Hofin harjoituksia.  Jäämies uskoo, että karaistuminen kylmälle voi valmentaa kehoa kohtaamaan muitakin kiputiloja. Lisäksi hän vakuuttaa, että kuka tahansa voi oppia hallitsemaan mieltään ja sitä kautta kehoaan.

– Älä ajattele kylmää haitallisena, negatiivisena voimana, vaan mahdollisuutena tutustua syvemmin omaan fysiikkaasi, Hof kannustaa.

– Kiipesin juuri Kilimanjarolle kahdessa päivässä 25 ihmisen kanssa sortseissa! Joukossa oli sekä nuoria että vanhoja, terveitä ja sairaita, miehiä ja naisia. Pystymme tekemään enemmän kuin mitä luulemme.

Näin hyödyt kylmästä – lue vinkit!

Jäämies jakaa myös vinkkejä siihen, miten itse voi hyötyä kylmästä.

 – Aloita lopettamalla pesuhetkesi kylmään suihkuun. Jo parikymmentä sekuntia kylmää vettä riittää aluksi. Viikon jälkeen pidennä asteittain kylmän suihkun kestoa. Verenkierto kiihtyy nopeasti, joten kylmän kestäminen helpottuu, Hof lupaa.

– Siirry sitten aloittamaan kylmällä suihkulla ja vaihtamaan veden haluamasi lämpöiseksi vasta kylmän jälkeen.

Kylmään ei tarvitse totuttautua pakolla, vaan vähitellen. Hofin mukaan kuukauden harjoittelun jälkeen verenkiertojärjestelmäsi on valmis hyötymään vaikkapa pikaisesta avantouinnista.

– Opettele vain rentoutumaan vedessä ja nouse sitten ylös.

Lue myös:

    Uusimmat