"Hoitamattomat perhesuhteet raastavat enemmän kuin paha sairaus"

Suomen Isovanhemmat ry:n puheenjohtaja, opetusneuvos Pekka Leinonen kohtaa työssään sekä isovanhemmuuden ilot että haasteet. Juuri nyt lähestyvä joulu on aikaa, joka herättää tunteita laidasta laitaan.

Joulu on perinteisesti perheen juhla. Mutta onko se isovanhempien ja lasten perheiden yhteinen juhla, on kysymys, joka saattaa johtaa erimielisyyksiin sukupolvien välillä.

Suomen Isovanhemmat ry:n puheenjohtaja Pekka Leinonen tietää, että mitä lähemmäs juhlaa tullaan, sitä helpommin tunteet nousevat pintaan.

− Viime viikolla eräs äiti kertoi, miten he ovat ratkaisseet joulunvieton jo vuosia sitten. Kolmilapsinen perhe viettää aaton keskenään, ja isovanhemmat tulevat kylään seuraavana päivänä. Tämä kuulostaa ihan järkevältä, Leinonen pohtii.

Leinonen muistuttaa, että jokaisella on oikeus rakentaa omat jouluperinteensä. Tärkeintä on sopia yhteisistä pelisäännöistä siinä vaiheessa, kun tilanne ei ole vielä paisunut riidaksi.

− Se on pitkälti kommunikointikysymys. Moni nuori on stressaavassa työssä, mutta jos sieltä ei löydy aikaa sovitella ristiriitoja ja käytäntöjä ennen kuin ongelmia syntyy, voi olla, että ne kulminoituvat juhla-aattoon.

− Yhtä lailla juhannus, pääsiäinen ja muut perheeseen liittyvät juhlat nostavat esiin henkilökohtaiset asiat. Hoitamattomat perhesuhteet raastavat enemmän kuin paha sairaus, Leinonen sanoo.

Arvojaan saa tuoda esiin

Leinonen on pannut monen muun lailla merkille, ettei sukupolvien välinen kommunikointi ole aina kitkatonta. Nuorten perheiden tapoja ei kannata lähteä sorkkimaan kovalla kädellä.

− Usein pitää puntaroida tarkkaan, soittaako tänään tai tuodako jotain asiaa esiin. Toisaalta mikään ei myöskään estä isovanhempaa tuomasta omia arvojaan esiin. Mutta mikä on se raja, on asia, joka pitäisi jokaisen perheen kohdalla ottaa esiin, Leinonen pohtii.

Isovanhemmat ry:n puheenjohtaja muistuttaa, että Suomen miljoona isovanhempaa muodostaa valtavan voimavaran, jota hyödyntämällä koko yhteiskunta hyötyy. Onneksi myös yhteiskunta on vähitellen havahtumassa asiaan.

− Yhteisöllisyys on noussut taas esiin; talkoohenki ja yhdessä tekeminen. Jokaisella on varmasti jotain annettavaa, ja tässä isovanhemmat voivat toimia esimerkkinä. Saimmehan me isovanhemmat Suomen brändityöryhmältä oman virallisen tehtävänkin, joka velvoittaa meitä kaikkia.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat