Himottaako? Riippuvuussuhteesi voi johtua tästä

Moni kantaa riippuvuuksien taakkaa tahtomattaan. Synnynnäiset tekijät määrittelevät hyvin pitkälle sen, kuinka riippuvaiseksi ihminen voi tulla. Omien vanhempien varoittava tai positiivinenkaan esimerkki eivät vaikuta perittyyn riippuvuusalttiuteen. Toisaalta vanhemmat voivat yrittää ehkäistä alttiuden kehittymistä riippuvuudeksi.

Lapsi perii vanhemmiltaan synnynnäisen alttiuden riippuvuuksille. Esimerkiksi jos vanhemmat ovat tipattomia, mutta isovanhempi on alkoholisoitunut, lapsi on silti saattanut periä alttiuden alkoholisoitua.

Alttius luo pohjan lapsen tulevaisuudelle, mutta lopullinen tulos on monien yhteensattumien summa. Lapsen tulevaisuus ja riippuvuudet määrittyvät iän karttuessa. Porukat joissa lapsi liikkuu, omat elintavat ja ympäröivä kulttuuri vaikuttavat siihen, mitä lapsesta tulee.

Vanhemmat voivat yrittää vaikuttaa lapsen elämään, mutta yksinkertaista se ei ole.

– Vanhemmilla ei yleensä ole kosketusta siihen, miten lapsia kuuluu valistaa. Mutta fiksu vanhempi tiedostaa, että suvussa on taipumusta riippuvuuteen. En usko pelotteluun, mutta lapselle voi noin 11–13-vuoden iässä kertoa varovaisesti näistä taipumuksista, kertoo Helsingin yliopiston tutkimusjohtaja Peter Eriksson.

Perintötekijöiden lisäksi riippuvuuksista irtipääseminen on luonnekysymys.

– Monet haluavat itse päättää omasta elämästään. Emme halua, että joku aine kontrolloi elämäämme, joten pyrimme irti siitä. Osa ihmisistä pääseekin irti vain päättämällä.

Asetaldehydi on vaarallinen yhdistäjä

Alkoholilla on aivoissa oma aineenvaihduntansa, johon perintötekijät vaikuttavat. Sitä kautta perintötekijät vaikuttavat myös alkoholin aiheuttamiin tuntemuksiin.

Alkoholi itsessään ei aiheuta riippuvuutta. Riippuvuuden aiheuttaa joko alkoholin aineenvaihdunta tai siitä syntyvä aineenvaihduntatuote eli asetaldehydi. Samalle aineelle altistuu myös tupakoidessa.

Asetaldehydi on osoittautunut karsinogeeniksi, ja myös tässä suhteessa alkoholi ja tupakka ovat vaarallisimmat (lailliset) riippuvuutta aiheuttavat aineet.

Erikssonin mukaan tupakka ja alkoholi maistuvat juuri siksi hyvin yhdessä, koska ne molemmat sisältävät samaa vaarallista ainetta.

Tilanne voi viedä mennessään

Perintötekijöiden lisäksi arkiset tilanteet voivat laukaista riippuvuuden.

– Esimerkiksi jos nauttii kahvia aina ruoan jälkeen, siihen rituaaliin voi jäädä kiinni, toteaa Eriksson.

– Jos jälkiruoan kanssa alkaa aina yhdistää konjakkia, niin ne asiat (jälkiruoka ja alkoholi) yhdistyvät toisiinsa ja sitä kautta riippuvuus voi syntyä.

Suklaanhimo ei ole vaarallista

Suklaan ja sokerin repsahdusvoima ja vieroitusoireet ovat Erikssonin mukaan pienemmät kuin alkoholin ja tupakan. Siinä missä alkoholi ja tupakka taipuvat helpommin jokapäiväisiksi riippuvuuksiksi, on hyvin tyypillistä, että makeanhimo ei ole jatkuvaa.

– On hyvin tyypillistä, että suklaanhimo ei jatku kauan eikä ole jokapäiväistä. Makeaa syödessään suurin osa ihmisistä tulee kylläiseksi. Siksi ylilyöntejä tulee harvemmin.

Myös terveysvaikutukset eroavat. Siinä missä alkoholin ja tupakan sisältämät aineet aiheuttavat huomattavia terveyshaittoja, aiheuttavat makeiset korkeintaan lihomista.

Erikssonilla on tarjota ensiapua ilmenevään riippuvuuteen.

– Ensimmäinen askel on yrittää olla ostamatta tuotetta. Jos kuitenkin sortuu ostamaan, niin toinen tapa on yrittää hillitä himoa jo kotona olevalle tuotteelle. Voi katsoa, kuinka kauan pystyy olemaan nauttimatta sitä.

Riippuvuudesta irtautumisessa on riskinsä.

– Voi toki käydä niinkin, että sitten kun ottaa, niin tulee ylilyönti ja nauttii ainetta vielä himokkaammin.

Riippuvuuden maanittelu alas portaita voi olla toimiva keino.

– Jos nauttisi ainetta erilaisissa tilanteissa eikä siinä mihin on aina tottunut, voisi olla yksi keino päästä eroon riippuvuudesta.

Kahvi ja tee ovat turvallisia

Kahvissa ja teessä riippuvuutta aiheuttaa kofeiini, mutta se ei aiheuta huomattavaa haittavaikutusta. Erikssonin mukaan nykypäivänä kiellettyjen aineiden listalle ansaitsisi päästä ainoastaan tupakka.

– Tupakassa ei ole tarpeeseen tai nautintoon vastaavaa positiivista ensivaikutusta. Siitä ei saa nautintoa, kun sitä maistaa ensi kerran, vaan elimistö kasvaa pikkuhiljaa tarvitsemaan tuotetta.

Lisäksi tupakan savu ärsyttää välittömästi ympärillä olevia ihmisiä. Eriksson muistuttaa, että yhteiskunta sallii tupakkateollisuuden joten ajatus tupakan kieltämisestä ei toistaiseksi ole todellinen. Alkoholi ei välttämättä kiellettyjen listalla olisi.

– Alkoholilla on sopivasti nautittuna positiivinen ja rentouttava vaikutus.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Siiri L'Ecuyer

Lue myös:

    Uusimmat