Hiekoitushiekan poisto on aloitettu – mutta mitä hiekalle tapahtuu?

Kevätaikaan kaduilla kahlataan hiekassa, jota maahan on talvella siroteltu liukastumisten torjumiseksi. Mutta mitä hiekalle tapahtuu, kun se kerätään pois?

– Hiekan poisto kaduilta aloitetaan täysitehoisesti heti, kun riski yöpakkasista on enää vähäinen – tyypillisesti huhtikuun alkupuolella, mutta tilanteen salliessa jopa aikaisemmin, Helsingin kaupungin rakennusviraston katu- ja puisto-osaston päällikkö Osmo Torvinen sanoo.

Helsingin kaupungin alueella työ kestää kokonaisuudessaan noin kuusi viikkoa.

– Tänä vuonna hiekan poistoa on jo aloitettu, vaikka pitkään jatkunut talvi onkin hidastanut työn käynnistämistä. Valmiita ollaan toukokuun loppuun mennessä. Puhdistukseen sisältyvän kadunpesun jäljiltä kadut saattavat vielä jäätyä ilta- ja yöaikaan.

– Poistettavaa hiekkaa kertyy talviaikana keskimäärin 2500 kuorma-autollista. Siitä runsaat puolet on kiinteistöjen jalkakäytävähiekoitusta, loput kaupungin toimesta siroteltua.

Torvinen kertoo, että käytännössä runsaslumisuus lisää hiekoituksen määrää: mitä pitempi ja liukkaampi talvi, sitä enemmän hiekoitusta tarvitaan.

– Poistettu hiekka käytetään hyödyksi erilaisissa maanrakennuksen täyttötöissä. Hiekan uudelleenkäyttöä on testattu, mutta jouduttu toteamaan, että haitat ovat hyötyjä suuremmat. Erityisesti pois kerätyn hiekoitussepelin pesu on työlästä ja synnyttää huomattavan määrän vaikeasti käsiteltävää lietettä ja jätevettä. Lisäksi melko karkearakeinen sepeli kuluu talven käytössä siinä määrin, että sen kelpoisuus liukkaudentorjuntaan kärsii, Torvinen sanoo.

– Taloyhtiöiden pihalta lakaistut hiekat päätyvät yleensä pienemmissä erissä sekajätteeseen ja kaatopaikalle, HSY:n vastaava ympäristöasiantuntija Minna Partti lisää.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat