Hesburgerin perustaja: En tee töitä rahan takia

Heikki Salmela on luonut yrittäjyysvuosien myötä perheelleen vakaan toimeentulon. Maallinen mammona ei kuitenkaan nouse miehen tärkeyslistalla päällimmäiseksi.

Heikki Salmela ja vaimo Kirsti ovat kumpikin työläisperheen lapsia. Kaksikko alkoi luoda menestystarinaansa täysin nollasta.

− Aloitimme 18-vuotiaina, eikä meillä ollut killinkiäkään rahaa. Olimme kumpikin käyneet ravintolakoulun ja tunsimme alan, mutta yritystoiminnasta meillä ei ollut mitään käsitystä, Heikki kertoo.

Perusajatus pariskunnalla oli kuitenkin selkeä: asiakas on aina tärkein, häntä tulee palvella.

− Olemme tehneet kaiken hyvin ja saaneet sitä kautta varallisuutta. Tähän on kaikilla suomalaisilla mahdollisuus. Kadehtimisen sijaan kannattaa alkaa itse tehdä näitä asioita, Salmela painottaa.

Raha ei motivoi

Salmela myöntää, että perheellä on menestyksen myötä asiat kunnossa. On loistava asunto, kesämökit ja veneet.

− Mutta eivät ne ole meille mitenkään tärkeitä. Auto on kahdeksan vuotta vanha, sillä en paljoa herkuttele. Ajan mieluummin Aurajoen rantaa polkupyörällä katsomaan ihmisiä ja luontoa.

− En tiedä, valehtelenko itselleni, mutta en tee töitä rahan takia. Siinä on joku muu motiivi, Salmela pohtii.

Parin tunnin yöunilla eteenpäin

Hesburger-yrityksessä työskentelee koko perhe. Salmela huomauttaa, että perheen mukanaolo edellyttää sitä, että jokainen tietää mitä on tekemässä.

− Vaimoni Kirstin rooli on ollut vähintään yhtä kova kuin minunkin, ellei isompi, Salmela ylistää elämänkumppaniaan.

Salmelan kokemuksen mukaan kummankin aviopuolison on oltava jollain tapaa perheyrityksessä mukana, muuten elämä käy liian haastavaksi.

− Ensimmäiset 20 vuotta ravintolat pyörivät yötä päivää. Meillä oli tasan jouluaatto ja -päivä vapaata. Toisinaan ehdimme nukkua öisin vain muutaman tunnin.

Pojilleen Karille ja Markolle Salmela on antanut yrityksen vetovastuun ohella selkeän viestin:

− Sitten kun huomaatte, että minulla kuuppa himmenee, sanokaa että lopeta jo!

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat