Haaveissa hyvä elämä? Lääkäri Antti Heikkilä kertoo, miten pääset tavoitteeseesi

Antti Heikkilän kokonaisvaltainen näkemys lääketieteeseen on tullut Studio55.fin katsojille tutuksi. Kokosimme yhteen Heikkilän ydinajatukset, jotka pureutuvat terveyteen sekä fyysisestä että psyykkisestä näkökulmasta.

1. Kiinnitä huomiota ravintoon

Tietyissä ruoka-aineissa on meidän geenejämme häiritseviä yhdisteitä. Allergiasta, tai enemmin ruokaintoleranssista, puhuttaessa ollaan alueella, jossa ei ole testejä. Potilaan huonovointisuus kertoo, ettei jokin ruoka-aine sovi.

Suomen olosuhteissa tavallisimmin esille tulevat viljat ja muokattu maito. Ongelmat ovat yksilöllisiä eivätkä koske kaikkia, mutta monia kyllä. Erityisesti hiilihydraattien määrää kannattaa rajoittaa, sillä elimistömme ei ole sopeutunut nykyiseen määrään.

2. Vältä lisäaineita

Ravinto ei sinänsä ole myrkyllistä, mutta me olemme yksilöllisiä. Tietty ravinto voi sekoittaa aineenvaihdunnan. Kun sitä muuttaa, oireet helpottavat.

Yksi ongelma on lisäaineet. Osa niistä on todella haitallisia. Nämä lisäaineet sekoittavat meidän säätelykoneistoamme ja herkistävät erilaisille intoleransseille.

3. Tiedosta mielen vaikutus terveyteen

Ihmisen säätelyjärjestelmät voivat mennä sekaisin kahdella tavalla. Väärä ravinto ja ympäristömyrkyt laittavat hormonit ja aineenvaihdunnan sekaisin. Toinen tekijä on oma mieli. Krooninen stressi vaikuttaa suoraan hormonitasolla ja sekoittaa sen.

Tasapaino löytyy, kun vaikuttaa näihin kahteen tekijään: mieleen ja siihen, mitä tulee ulkopäin. Kun häiritseviä tekijöitä muutetaan, ihminen toipuu.

4. Ole itsellesi armollinen

Krooninen stressi nostaa ennen kaikkea kortisolitasoa. Kyseessä on sokerihormoni, joka vaikuttaa haitallisesti immuniteettiin ja altistaa sairauksille.

Konsepti stressiin on yksikertainen. Kyse ei ole siitä, miten paljon esimerkiksi teet töitä, vaan siitä, miten kohtelet itseäsi. Tämä koskee kilttejä ihmisiä, jotka vaativat itseltään liikaa. Käytösmalli opitaan jo lapsuudessa.

5. Älä syytä ongelmistasi muita

Jos olet psyyken rakenteelta ihminen, joka vaatii itseltään liikaa, et reagoi koskaan mielekkäästi todellisuuteen. Syytät herkästi muita, vaikka todellisuudessa heijastat omia ongelmiasi muihin. Jos säätelyjärjestelmät ovat sekaisin, et pysty sopeutumaan mihinkään.

Ihmisen pitäisi aina miettiä, mitä hän voi muuttaa itsessään. Sillä on äärimmäisen suuri vaikutus kokonaisuuteen.

6. Vaadi lääkäriltä kokonaisvaltaista kuvaa

Perinteisen lääketieteen mukaan potilaalle annetaan diagnoosi, johon tarjotaan yksi lääke. Asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen. Esimerkiksi masennukseen on kymmeniä eri syitä.

Pitäisi aina nähdä iso kuva, ravinto sekä psyyke, ja selvittää myös, onko potilaan hormonaalinen puoli sekaisin. Kokonaisvaltainen lääketieteen näkemys erottaa niin sanotusti metsän puilta.

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat