Geriatri: Liikunta herättää geenit talviunesta

Elinvoimaa ja vetreyttä Asahin avulla 25:15

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut sisätautien ja geriatrian erikoislääkäri Yrjö Mähönen on yksi suomalaisen Asahi-terveysliikuntamuodon kehittäjistä. 

– Asahi on kehitetty aika täydelliseksi treeniksi, koska siinä on ensinnäkin rentoutusliikkeitä, niska-hartialiikkeitä, selkäliikkeitä ja vielä jalka- ja tasapainoliikkeitä – siitä tulee aika täydellinen kropan stimulaatio, Yrjö Mähönen kertoo.

Asahi-terveysliikuntamuotoa ovat olleet kehittämässä neljä karate-taustaista suomalaista kaverusta, Mähönen on yksi heistä. 

Asahi on japanin kieltä ja tarkoittaa auringonnousua. Mutta olen suomentanut sen, koska tämä on suomalainen terveysliikuntajärjestelmä – sillä lailla että se on alkukirjaimet sanoista: aamun sarastaessa alan harjoittaa itseäni. Asahi.

Mähönen kertoo Asahin levinneen ympäri Suomea mukavasti: arviolta 600 ohjaajaa vetää ryhmiä ympäri valtakuntaa. Ihmiset ovat innostuneita ja harrastus leviää alati laajemmalle.

– Pyrimme pitämään luustoa vahvana, treenaamaan lihaksia, ylläpitämään nivelten liikelaajuutta, harjoittamaan tasapainoa – ja siinä samalla vetreytämme niska-hartaseutua ja kuntoutamme selkää, Mähönen kuvailee Asahin hyötyjä.

Liikunta erityisen tärkeää hermosoluille

Jos liikuntaa ei harjoita, kudokset rappeutuvat, Mähönen sanoo.

– Liikunta on suorastaan ihmelääkettä, jos sitä säännöllisesti ja mielekkäällä tavalla rikkomatta paikkojaan harjoittaa. Ja silloin tapahtuu niin, että kudokset aivan solutasolla stimuloituvat vahvistumaan ja pikkuvammat paranevat siinä sivussa. 

– Jos harjoitat säännöllisesti liikuntaa, niin solussa olevan tuman sisäinen perimäaines eli geenit, eli dna – silloin se vasta herää talviunesta ja alkaa tuottaa sille solulle tärkeitä valkuaisaineita. Se on erityisen tärkeää hermosoluille aivoissa. 

Kun toistuvat liikkeet herättävät perimäaineksen toimimaan, syntyy uusia valkuaisaineita, ja näin voidaan rakentaa uusia hermoliitoksia keskushermostoon. 

– Ja se on kaiken oppimisen periaate. Sekä henkiset asiat että liikuntaan johtavat järjestelmät opitaan uusien hermoliitosten kehittymisellä, Mähönen valaisee.

Kuinka paljon geriatri Yrjö Mähösen ohjeen mukaan liikuntaa tulisi harjoittaa viikossa? Miksi liikunta vaikuttaa henkiseen hyvinvointiin? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat