Ennen oli Lotossa seksikkyyttä − katso kuvat!

Hilkka Kotamäki ryhtyi opastamaan 1970-luvun alussa suomalaisia Loton saloihin. Veikkaus Oy sai ensimmäisestä lottotytöstään osaavan ja silmää miellyttävän mannekiinin.

Hilkka Kotamäki oli kotonaan esiintymislavoilla jo ennen lottotytön pestiä. Takana oli kymmenen vuoden ura iskelmälaulajana ja maine ansiokkaana lavaesiintyjänä.

Lavalta Hilkka myöskin pantiin merkille, kun Veikkaus Oy päätti tuoda vuonna 1970 vanhan italialaisen pelin Loton Suomeen. Tuntematon peli tarvitsi sanansaattajakseen näkyvän mannekiinin.

− Olin laulukeikalla Senaattoriklubilla, kun Veikkauksen silloinen tiedotuspäällikkö Henkka Lindberg lähestyi minua.

Koska laulukeikat alkoivat vasta myöhään illalla, Hilkan päivät olivat tyhjää täynnä. Tarjous kuulosti houkuttelevalta.

− Lindberg osasi visioida eteenpäin, mitä mainostytöltä edellytetään. Hän piti minun puoliani, kun tyttöjä valittiin.

Minihameessa yleisön eteen

Hilkalla oli laulajan töiden myötä seksikäs imago, johon kuuluivat olennaisena osana näyttävät esiintymisvaatteet. Sama linja jatkui lottotyttönä.

− Asunani oli pikkuinen minihame, mustat sukkahousut, pitkävartiset saappaat ja blondi peruukki. Vierastin aluksi peruukkia, mutta se kuului rooliin.

− Kokonaisuus oli kuitenkin loistava. Jos olisin ollut omana itsenäni, se ei olisi ollut mitään, Hilkka sanoo.

Vauhdilla kansansuosikiksi

Pian simpsakan lottotytön kasvot koristivat televisio- ja lehtimainoksia sekä katupylväitä. Hilkka alkoi myös kiertää Suomea opastamassa kansaa kädestä pitäen, miten lottokuponki tuli täyttää.

Itse arvonnoissa Hilkka ei ollut mukana. Hänen tehtävänsä oli puhtaasti Loton mainostaminen.

− Näytin ihmisille kupongin kanssa, että valitsette vain mielivaltaisesti kuusi numeroa ja ruksaatte ne lappuun. Tein myös mallikuponkeja valmiiksi. Lopulta kaikki halusivat niitä onnenkupongeiksi, Hilkka muistelee.

Lottotyttö nousi näkyvässä roolissaan nopeasti kansansuosikiksi. Vientiä riitti joka suuntaan, mutta innokkaiden ihailijoiden ahdistelua lottotyttö ei onnekseen kohdannut.

− Kaukaa vain katseltiin, ei kukaan uskaltanut tulla koskettamaan. Yhdessä vaiheessa keksin käyttää taustanauhaa, ja aloin laulaa keikoilla. Se toimi erittäin hyvin.

Lottotytölle näköisnukke

Hilkka muistaa yhä hyvin ensimmäisen yli miljoonan markan jättipotin vuodelta 1973. Voitto meni Pohjanmaalle Nivalaan Hilkka Pylkkö -nimikaimalle.

− Kävimme tapaamassa hänen perhettään, ja Veikkaus kutsui heidät myös Helsinkiin. Silloin voittajat tulivat esiin omilla kasvoillaan, se oli niin mahtava uutispommi.

Samaisena vuonna Jyväskylässä järjestettiin nukkekilpailu, jossa eläkeläisrouva oli tehnyt pienelle vaaleatukkaiselle nukelle lottotytön vaatteet. Veikkaus innostui ideasta: tässäpä mainio palkinto tavaratalokilpailuihin!

Myös Hilkka innostui ja otti ohjat käsiinsä.

− Ostin kaupasta kangasta ja tilasin nukkeja. Ehdotin, että niille laitetaan ruskeat silmät päähän, kuten minullakin on. Ompelija teki vaatteet, ja minä puin nuket. Myin niitä kesällä 1973 Kauppatorilla.

Lottoaminen kuuluu rutiineihin

Hilkka toimi lottotyttönä yhteensä viisi vuotta ja jäi samalla itsekin rahapeliin koukkuun. Lottorivin täyttäminen on jäänyt vuosien varrella vain muutaman kerran väliin.

− En osaa pitää kestolottoa tai pelata nettipelejä. Lotto on jokaviikkoinen loppuviikon jännäri, sen pitää olla ajankohtainen juuri silloin. On kiva lähteä ulos kotoa.

Hilkka lottoaa omalla, nimi- ja syntymäpäivistä koostuvalla onnenrivillään. Onko onnetar itse lyönyt Lotolla rahoiksi?

− Sain kerran Jokerissa neljä oikein ja voitin 2000 markkaa. Nykyään voittoperuste on erilainen. Tällaisessa tilanteessa voittosumma jaetaan kaikkien kesken, Hilkka harmittelee.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat