Asiantuntija valitsi: Nämä tietokirjat kannattaa lukea!

Studio55.fin lukupiirin isäntä Stig-Björn Nyberg listasi tämän syksyn parhaan tietokirjasadon.

Studio55.fin lukupiirin isäntä Stig-Björn Nyberg ei ole vakuuttunut siitä, voiko tietokirjoja pistää paremmuusjärjestykseen. Näin Stig-Björn pohtii kirjojen arvottamista:

Maailman parhaimmista romaaneista on ympäri maailmaa laadittu valtava määrä erilaisia listoja. Ne ovat kaikki erilaisia riippuen tekijästä ja siitä missä ne on tehty. Mitä pitempiä listat ovat, sitä enemmän yhtäläisyyksiä niissä on. Esimerkiksi DostojevskinRikos ja rangaistus sekä Marcel ProustinMennyttä aikaa etsimässä ovat melko varmasti mukana jokaisessa länsimaissa tehdyssä Maailman sata parasta kirjaa -listalla.

Millainen olisi vastaavanlainen luettelo parhaimmista tietokirjoista?

Sellaiseen en ole koskaan törmännyt (enkä myöskään etsinyt), mutta varmasti niitäkin on laadittu, vaikka on melko mahdotonta verrata matemaattisluonnontieteellisiä teoksia humanistisiin tai taloustieteellisiin ja asettaa niitä paremmuusjärjestykseen. Jos joku kuitenkin esittelisi minulle tällaisen luettelon, en ollenkaan ihmettelisi, jos siitä löytäisin Sigmund Freudin teoksen Die traumdeutung – Unien tulkinta. Mukana olisi siinä melko varmasti myös sir Isaac NewtoninPhilosophiae Naturalis Principia Mathematica vuodelta 1687 sekä Platonin noin 400 vuotta ennen ajanlaskumme alkua kirjoittama Valtio -niminen teos.

Kaikkien aikojen parhaat suomalaiset tietokirjat -luettelo on myös yhtä vaikea toteuttaa. Uskon kuitenkin, että tällaiselta listalta löytyisi ainakin Anders Chydeniuksen vuonna 1765 kirjoittama teos Den Nationnale Winsten (Kansallinen voitto) sekä Zacharias TopeliuksenMaamme kirja (Boken om vårt land) vuodelta 1875.

Jokainen tämäntyyppinen listaus on aina subjektiivinen. Subjektiivinen valinta on myös Suomen Kirjasäätiön asettaman Tieto - Finlandia juryn valitsemat kuusi tänä vuonna ilmestynyttä kotimaista tietokirjaa (katso raadin valitsemat kirjat osoitteesta www.kustantajat.fi) jotka kilpailevat Tieto – Finlandia palkinnosta. Kuka sen saa, selviää torstaina 22. marraskuuta klo 13.00, eli samana päivänä kuin vierailen Studio55.fi-lähetyksessä.

Nämä kirjat kannattaa nyt lukea!

En ole yrittänyt valita tähän ohjelmaan vuoden parhaimpia tieto- ja harrastekirjoja, vaan etsiä tämän vuoden kirjatuotannosta hyviä mielenkiintoisia teoksia, joista ei ole kirjoitettu ja keskusteltu maamme jokaisessa päivä- ja viikkolehdessä. Samalla olen koettanut löytää ”jokaiselle jotakin” unohtamatta kuitenkaan Helsinkiä, joka tänä vuonna juhlii 200 vuotta pääkaupunkinamme.

Mukaan olen kelpuuttanut seuraavat kahdeksan teosta, jotka ovat tässä tekijän mukaan aakkosellisessa järjestyksessä:

1. Chaline Eric: Maailmanhistorian huonoimmat ennustukset ja ihmiset niiden takana. S&S

2. Fagerholm Bengt: Kulttuurikävelyllä Pietarissa. Ikkunoita Venäjän Historiaan Nevski Prospektin Varrelta. Minerva

3. Happonen Sirke: MuumiOPAS. SKS

4. Aikamatka Mannerheimintiellä Toim. Jaana af Hällström, Anja Kervanto – Nevanlinna ja Sauli Seppälä. Helsinki Seura

5. Hänninen Jera & Hänninen Jyri: Haluatko todella kirjailijaksi? Matkaopas kirjamaailmaan. Helsinki Kirjat

6. Lindgren Christer: Stadin Klassikot. Maukkainta Retroruokaa. Teos

7. Unioninakseli – pääkaupungin läpileikkaus. Toim. Henrik Meinander. Teos

8. Räisänen Raija: Farkkujen uusi elämä. 50 innostavaa ideaa. Minerva

Studio55.fi/ Stig-Björn Nyberg

Lue myös:

    Uusimmat