Asiantuntija: Näin suomalaismiehet sortavat ulkomaalaisia nuorikkojaan

Vaikeuksia kohdanneita maahanmuuttajanaisia auttavan Monika-Naisten asiakkaista jopa puolet on naimisissa suomalaisen miehen kanssa. Heille elämä uudessa kotimaassa on voinut olla kaikkea muuta kuin ruusuista. Avio-onnen sijaan on jouduttu kokemaan esimerkiksi väkivaltaa ja häikäilemätöntä hyväksikäyttöä.

Yhä useampi suomalaismies purjehtii avioliiton satamaan monen meren takaa haetun morsiamen kanssa. Monika-Naisten voimavarakeskuksen johtaja Natalie Gerbert ei nimeä yhtään maata ylitse muiden, vaan kertoo vaimojen voivan olla lähtöisin mistä vaan maailmankolkasta.

Tutustuminen on voinut tapahtua vaikka lomamatkalla ja esimerkiksi kavereiden enemmän tai vähemmän kannustamana.

Naiset voivat olla paljon suomalaista puolisoaan nuorempia, ja he ovat usein kotoisin vaatimattomista oloista. Aina ei ole kyse romanttisesta rakkaudesta, sillä Gerbert tietää esimerkiksi tapauksia, joissa mies on tarjonnut tytön kädestä perheelle paikallisen mittapuun mukaan huomattavan summan rahaa.

Mielikuva paremmasta elämästä vauraassa länsimaassa ja taloudelliset velvollisuudet perhettä kohtaan ovatkin voineet rohkaista naimisiinmenoa rajat ylittävää rakkautta enemmän.

Petettyjä lupauksia ja painostusta

Perillä elämä on voinut olla suuri pettymys. Monika-Naisiin yhteyttä ottaneet vaimot ovat joutuneet kokemaan henkistä tai fyysistä väkivaltaa, tai he eivät ole saaneet esimerkiksi omaa rahaa: mies on voinut käyttää vaikkapa perheen lapsilisät juomiseen. Hyväksikäyttöä on myös muunlaista.

– On jouduttu vaikkapa jollekin tilalle maataloustöihin tekemään 14 tunnin työpäiviä. Tai on annettu avioliittolupaus, mutta nainen onkin otettu ikään kuin kotiapulaiseksi, Gerbert kuvailee.

Lupausta ei ole välttämättä ollut aikomustakaan pitää. Ulkomaalainen nainen on saattanut joutua kiristetyksi myös oleskeluluvasta.

– Jotkut ovat tulleet maahan kutsulla ja turistiviisumilla, mutta mitään lupaa ei sitten olekaan haettu. Kolmen kuukauden oleskelun kuluttua umpeen he ovatkin maassa laittomasti, Gerbert kertoo.

Naiset eivät välttämättä uskallakaan turvautua viranomaisiin tilanteessaan, ja vailla rahaa, kielitaitoa ja tietoa oikeuksistaan heidän on vaikea hakea apua.

Surullisten tarinoiden keskellä Gerbert muistuttaa, että onnellisia ja tasa-arvoisia monikulttuurisia perheitä ja parisuhteita on. Menestyksekkään rakkaustarinan myötä vain ei ole tarvetta kääntyä järjestön puoleen.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat: Lehtikuva ja Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat