Antti Heikkilä paljastaa suosikkijouluherkkunsa – Katso resepti!

Lääkäri Antti Heikkilän usko vähähiilihydraattisen ruokavalion etuihin ei hiivu joulunakaan. Mikä on hänen suosikkinsa joulupöydässä?

Lääkäri Antti Heikkilä esittelee joulureseptinsä kirjassaan Pellingin joulu, ja nyt hän jakaa lempiohjeensa myös Studio55.fin lukijoille.

Pellingin joulupöydässä nautitaan pohjoissaksalaisista vaikutteista, ja tunnelmaa luo Bachin musiikki. Heikkilän mukaan hänen ohjeensa kuitenkin kumartavat samalla suomalaisia jouluruokaperinteitä: monet perinteemme kun ovat osa luterilaista joulunviettoa.

Mutta mikä jouluherkuista on Heikkilän suurin suosikki?

– Itse pidän todella paljon haudutetusta punakaalista. Se on yksinkertaisen kaunis, koruton ruoka, Heikkilä paljastaa.

Punakaalin pariksi sopii paistettu ankka, ja kalasta syntyy maistuva alkupala. Alkoholin sijaan Pellingissä ruokajuomana nautitaan raikasta Apfelschorlea.

Graavilohta, mätiä ja smetanaa alkupalaksi

500 g lohta fileenä

1 rkl merisuolaa

tilliä

Laita lohifileet voipaperin päälle. Ripottele mausteet tasaisesti kalan pintaan, paksumpaan päähän enemmän. Nosta fileet vastakkain nahkapuolet ulospäin ja kääri fileet tiukaksi paketiksi paperin sisään. Laita lohipaketti kevyen painon alle jääkaappiin noin vuorokaudeksi. Käännä välillä.

Pyyhi tilli ja ylimääräinen suola lohen pinnasta ja leikkaa terävällä veitsellä vinottain ohuita viipaleita. Koristele tuoreella tillillä.

Tarjoa lohi mädin, smetanan ja mantelileipien kera. Mausteeksi sipulisilppua ja mustapippuria.

Paistettu ankka

1 runsaan 2 kg:n painoinen ankka

1 sitruuna

hienoa merisuolaa

mustapippuria

2 hapokasta omenaa

Kostuta ankan pinta sitruunalla puristelemalla sitä kaikkialle ankan ulkopintaan. Valmista suola-pippuriseos (vajaa ruokalusikallinen molempia, ei kuitenkaan liikaa) ja ripottele se ankan pintaan ja hieman myös vatsaan. Paloittele omenat ja täytä ankan vatsa omenanpaloilla.

Kuumenna uuni 250 asteeseen (kiertoilmauuni 200 asteeseen). Asettele ankka uunivuokaan, jossa on ritilä. Laita vuokaan 1–2 dl vettä, jotta ankasta valuva rasva ei pala. Anna ankan saada väriä puolen tunnin ajan. Laske lämpötila sitten 200 asteeseen (kiertoilmauunissa 175 asteeseen). Paistoaika on puoli tuntia puolta painokiloa kohden. Valele ankkaa paistamisen aikana, jotta saat siihen kauniin ja rapean pinnan. Laske lämpötilaa hieman, jos pinta ruskistuu liikaa.

Ota uunivuokaan kertynyt rasva, jota voit käyttää kastikkeen pohjana tai maustamaan haudutettua punakaalia.

Haudutettu punakaali

500 g punakaalia

1 dl hanhen- tai ankanrasvaa

1–2 hapokasta omenaa

3–4 luomuomenamehua

2–3 rkl omenaviinietikkaa

Suikaloi punakaali juustohöylällä. Sulata hanhen-tai ankanrasva kattilassa tai padassa. Lisää joukkoon punakaalisuikaleet ja raasta mukaan omenaa. Lisää omenamehu ja omenaviinietikka.

Kiehauta ja jatka hauduttamista miedolla lämmöllä ankan kypsymisen ajan eli 2–2,5 tuntia. Lisää tarvittaessa omenamehua. Valmiista punakaalista kaikki neste on haihtunut.

Apfelschorle

luomuomenamehua

vichyä

Kaada lasiin vajaa 1/3 omenamehua, reilut 2/3 vichyä.

Kerro, miten reseptit onnistuivat – osallistu arvontaan!

Studio55.fi

Kuvat Antti Heikkilä/Pellingin joulu (Rasalas)

Lue myös:

    Uusimmat