Antti Heikkilä: Lumelääke hoitaisi 60 prosenttia potilaista

Lumelääkkeet voisivat tehota jopa 60 prosenttiin potilaista, lääkäri Antti Heikkilä yllättää. Hänen mukaansa plasebon vaikutukset todistavat mielen voiman sairauksien hoidossa.

Plasebolla tarkoitetaan lumelääkkeestä seurannutta positiivista vaikutusta.

– Jos antaa pillerin, jossa ei ole aktiivisia farmakologisia aineita, mutta potilas siihen uskoo, se parantaa, lääkäri Antti Heikkilä selittää termiä.

– Tyhjä pilleri voi parantaa jopa 30 prosenttia potilaista. Jos lääkäri uskoo vaikutukseen, ja potilaskin uskoo, teho voi olla jopa 60 prosenttia. Tämä kertoo siitä, kuinka voimakas mielen osuus on. Monet lääkkeet, joita käytetään, eivät yllä tähän.

Heikkilän mukaan Saksassa on jo havahduttu hyödyntämään lumevaikutetta entistä tehokkaammin.

– Vuosi sitten Saksan Lääkäriliitto julkisti tiedotteen, jossa todettiin että plaseboa pitäisi käyttää enemmän – se on tehokasta, eikä siitä ole haittoja eikä sivuvaikutuksia, Heikkilä kertoo.

Esimerkkinä tehottomista lääkkeistä, joiden voima piilee lumevaikutuksessa, Heikkilä mainitsee mielenterveyden hoitoon käytetyt valmisteet.

– Mielenterveyslääkkeet eivät välttämättä paranna mitään, mutta sivuvaikutuksista tulee tunne, että on hoidossa, ja sitä kautta potilas pärjää sitten paremmin, Heikkilä sanoo.

Lääkärillä jopa paha vaikutus?

Noin vain kaikkia pillereitä ei suinkaan voida korvata lumelääkkeillä. Heikkilä muistuttaa, että plasebo-vaikutuksen käyttö vaatii lääkäriltä lujaa ammattitaitoa ja kliinistä kokemusta potilaiden parista.

Heikkilä painottaakin lääkärin roolin ja suhtautumisen vaikutusta potilaan parantumiseen. Hänen mielestään huonosti asennoituvalla lääkärillä voi olla jopa plasebon vastakohdan, nosebon, kaltainen paha vaikutus potilaaseen.

– Jos lääkäri on pessimistinen potilasta kohtaan, sillä on suuri merkitys. Lääkärin pitäisi aina olla positiivinen ja rohkaista potilasta. Nyt liian usein tehdään kolesterolikokeet ja haukutaan sitten potilasta, että sinä kuolet huomenna. Uskoisin, että tämän vaikutus on yhtä suuri kuin plasebon.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat