Anteeksianto voi tuntua loukatusta mahdottomalta – näin päästät irti kaunasta

Joutuipa puolison, muun perheenjäsenen tai vaikkapa ystävän pettämäksi, joutuu kohtaamaan saman kysymyksen: antaako anteeksi vai ei – ja miten? Psychology Today -sivustolla listattiin vinkkejä anteeksiannon työstöön.

Petetyksi tullessa pahimman tunnekuohun jälkeen seuraakin jo uusi haaste: voiko petturille antaa anteeksi? Anteeksiannon sanotaan helpottavan, mikä kuulostaa hyvältä teoriassa, mutta voi käytännössä tuntua mahdottomalta.

Jotta anteeksi voi antaa, ensin täytyy ymmärtää mitä anteeksianto ei ole. 

Anteeksianto ei tarkoita..

  • että sinun pitäisi hyväksyä tai puolustella pettäjän tekosia
  • että sinun pitäisi kertoa henkilölle, että hänelle on annettu anteeksi
  • etteikö tapahtuma voisi vielä jatkossakin herättää sinussa tunteita
  • etteikö suhteessanne olisi vielä korjattavaa
  • että sinun pitäisi unohtaa tapahtunut kokonaan
  • että sinun kuuluisi jatkossa pitää kyseinen ihminen elämässäsi
  • että annat anteeksi toisen ihmisen vuoksi 

Antamalla anteeksi hyväksyt tapahtuneen ja asian kanssa eläminen helpottuu. Prosessi voi edetä vaiheittain eikä sinua loukanneen ihmisen tarvitse olla osa sitä. Annat anteeksi itsesi, et toisen vuoksi.  

Jos anteeksiannon on tarkoitus auttaa, miksi se sitten on niin vaikeaa? Syitä voi olla useita. Loukattuna ajatukset saattavat täyttyä kostosuunnitelmilla, tilanteen ratkaisu tuntua toivottamalta, vihan tuoma adrenaliini voi tuoda mielihyvää, itseä saattaa pitää uhrina tai ehkä kyseistä ihmistä ei halua pitää enää mielessä. Yhteydenotto saattaa ahdistaa tai saatat pelätä yhteyden katkeavan lopullisesti. Tutki tunteitasi ja rajojasi – syy anteeksiannon vaikeudelle löytyy lopulta itsestäsi. 

Haluatko antaa anteeksi?

Kun tiedostat, mitä anteeksianto ei ole ja miksi se on niin vaikeaa, kysy itseltäsi: Haluanko antaa anteeksi? Onnistuakseen anteeksiantoa täytyy haluta. Joskus niin ei ole, sillä ehkä tapahtuma sattui liian syvältä, ehkä henkilö käyttäytyi liian loukkaavasti tai ei edes ilmaise olevansa pahoillaan.

Älä yritä antaa anteeksi ennen kuin olet selvittänyt asian täysin itsesi kanssa: tuntenut, ilmaissut ja päässyt vapaaksi vihasta.

Kun olet päättänyt, että haluat antaa anteeksi, pohdi asiaa yksin. Jos anteeksianto vieläkin tuntuu mahdottomalta, kokeile seuraavia keinoja:

Mieti tapausta, joka loukkasi

Hyväksy tapahtunut. Hyväksy myös tunteet ja reaktio jonka se sinussa aiheutti. Anteeksiantaaksesi sinun täytyy myöntää tosiasiat ja tapahtuman vaikutukset.

Tiedosta kasvusi

Mitä opit itsestäsi, tarpeistasi tai rajoistasi? Selvisit tapahtuneesta, joten ehkä myös kasvoit ihmisenä?

Mieti toista osapuolta

Tapahtuman toinen osapuolikin on erehtyväinen, koska kaikki ihmiset ovat. Hän toimi väärin, mutta joskus kaikki toimivat. Hän yritti täyttää toiminnallaan jotain tarvettaan ja satutti sinua. Minkä luulet tämän tarpeen olevan ja miksi hän toimi niin loukkaavasti?

Mieti, haluatko ilmaista anteeksiantosi

Jos et halua ilmaista toiselle anteeksiantoa, tee se yksin. Sano ääneen sanat ”saat anteeksi” ja perustele asiaa itsellesi sen verran kuin koet tarpeelliseksi.

Anteeksianto asettaa tapahtuneelle lopullisen sinetin. Muistat asian, mutta olet siitä vapaa. Tunteiden työstön ja oppimisen myötä pystyt helpommin pitämään huolta itsestäsi tulevaisuudessa. Anteeksianto on myös tapa kunnioittaa omaa itseä, sallit sillä itsesi olla onnellinen. 

Lue myös:

    Uusimmat