66-vuotias geriatrian professori näyttää malliesimerkkiä ikääntyville – näin vanhenet terveenä

66-vuotias geriatrian professori näyttää malliesimerkkiä ikääntyville 5:39

Geriatrian professori ja vuoden 2016 isovanhemmaksi valittu Jaakko Valvanne tietää, mitä hyvä vanhuus on teoriassa. Hän pyrkii siihen itse myös käytännössä.

Jaakko Valvanne lopetti alkoholinkäytön jo 2000-luvulle tultaessa, mutta toisenlainen elämäntapamuutos alkoi 60-vuotiaana kuutisen vuotta sitten.

– Näin, että elinikää on jäljellä keskimäärin 19 vuotta. Ajattelin, että nyt pitää aloittaa liikunta, Valvanne kertoi Studio55.fi-lähetyksessä.

Valvanne lopetti autolla ajamisen kaupungissa. Nyt hän liikkuu paikasta toiseen pyöräillen tai kävellen. Kaularangan rapistuminen sekä tieto siitä, että sohvaperunoiden aivot kutistuvat muita herkemmin, saivat opettelemaan eroon myös istumisesta.

– Nykyään seison kaikki oppitunnit ja seminaarit, edelleen töitä tekevä Valvanne kertoo.

– Kotona yritin seistä rakkauselokuvaakin katsoessa, mutta myös parisuhteen ylläpito on tärkeää. Nykyään tiedän, että on hetkiä, jolloin pitää istua, Valvanne naurahti.

Tasapainoa Valvanne harjoittaa hampaita harjatessaan.

– Tasapainon heikkeneminen johtuu siitä, että elinjärjestelmät heikentyvät ja rapistuvat keskimäärin noin prosentin vuodessa. Kun huomasin, etten enää pysy saaressa mustikkaan mennessä pystyssä kivillä, niin ajattelin, että ei hitsi, tämä taitaa olla nyt sitä tasapainoelimen rapistumista.

– Yritin kehitellä sellaisen treenimuodon, joka sopii minun elämänrytmiin. Hampaiden harjaus on sellainen. Kaksi kertaa päivässä tulee se hetki, jolloin treenaan (tasapainoa) – ylähampaat vasemmalla jalalla seisten ja alahampaat oikealla jalalla seisten. Ihmisten kannattaisi etsiä sellaisia tapoja, joita he pystyvät soveltamaan siihen normaaliin päivärytmiinsä. Silloin sitä tulee tehdyksi joka päivä.

Vaikka Valvanne kannustaa aktiivisuuteen, väkisin veren maku suussa ei tarvitse pinkoa. Valvanteen mielestä esimerkiksi tavoite 10 000 askeleen ottamisesta päivässä kuulostaa kovalta.

– Seuraan askelia melkein joka päivä, ja melkein yhdeksän kilometriä pitää kävellä, että sen 10 000 askelta saisi täyteen. Siinähän menee pari tuntia, vaikka kävelisi reippaasti. Kyllä puoli tuntia liikuntaa päivässä on se, mitä yleisesti ottaen pidetään sellaisena minimitavoitteena, Valvanne sanoi.

Kun kuntoa pitää yllä, elämästä voi nauttia enemmän, pidempään ja itsenäisemmin.

– Vanhenemismuutokset ovat tylsiä ja inhottavia ja vanheneminen sinänsä nuijaa eikä mitenkään kivaa, mutta siitä omasta vanhenemisestaan voi tehdä ihan mukavaa. Me voidaan hidastaa sitä omaa rapistumista, Valvanne rohkaisi.

Lue myös:

    Uusimmat