10 tapaa, joilla avioero kasvattaa ihmistä

Avioero kuuluu harvojen suunnitelmiin, mutta silti se tulee osaksi varsin monen ihmisen elämäntarinaa. Erosta voi koitua paljon surua, mutta myös jotain hyvää. Huffington Post listasi eron suotuisia vaikutuksia ihmisen kasvuun. 

Kuten muutkin elämän haasteet, ero muuttaa ihmistä. Vaikka ero olisi ei-toivottu tai kuinka paha laatuaan, se vaatii aina kasvamaan ja näin vahvistaa. Kokemuksensa myötä eronnut ei ole enää sama ihminen kuin ennen. Lue listaus, kuinka avioero voi kasvattaa paremmaksi ihmiseksi. 

Kypsyys

Vaikka naimisiinmenijän tulee olla täysi-ikäinen, ei ihmisen kypsyyttä ennen avioliittoa muuten mittailla. Moni astelee avioon vielä itse täysin lapsena. Moni vannoo sielunkumppanuuden ja ikuisen onnen nimeen, eikä ehkä täysin ymmärrä, kuinka kovaa työtä avioliitto voi olla. Sen sijaan, että ottaisi aikuisena vastuun omista reaktioistaan, moni tuo liittoon mukanaan traumat ja käyttäytymismallit lapsuudestaan.

Avioero pakottaa kasvamaan, eikä jätä sijaa turhille kuvitelmille. Monelle ero on paikka, jossa vastuuta itsestä otetaan vasta ehkä ensimmäisen kerran elämässä. 

Itsevarmuus

Alussa ero nakertaa itsetuntoa. Olo voi tuntua mitättömältä kaatuneen liiton myötä. Mikäli eroon liittyy kolmas osapuoli, yksin jäänyt voi murehtia, mitä ex-puolison uudessa kumppanissa on sellaista, mitä itsessä ei ollut. Ja kun viimein tulee aika uusien ihmisten treffailuun, voi itsetunto oman, vanhenevan kehon kanssa olla täysin pohjamudissa.

Mutta aina kun käy elämässä läpi jotain sellaista, mistä ei usko selviävänsä, itseluottamus kasvaa. Aina, kun omia heikkouksiaan ja puutteitaan joutuu arvioimaan, voi se luoda myös uskoa itseen. Kun pelkonsa kohtaa, mutta selviää, saa voimaa. Joka kerta kun kompurointien jälkeen huomaa selvinneensä, usko omiin kykyihin lujittuu. Avioero tarjoaa näitä haasteita roppakaupalla.

Perspektiivi

Asioita ymmärtää ja oppii oikeasti vasta rämpimällä niiden läpi. Jälkikäteen – pienen etäisyyden päästä – omaa toimintaa on helpompi arvioida. Usein parhaat avioliittoneuvot tulevatkin eronneilta ihmisiltä. He tietävät, mitä suhteen alku ja keskivaihe on, mutta myös varsin omakohtaisesti sen, mikä voi johtaa eroon.

Ajan kuluessa erosta tulee kaukaisempi asia ja omia ja toisen käyttäytymismalleja on helpompi analysoida. Tunteet ja yksityiskohdat eivät sekoita ajattelua. Asioita tulee katsottua toisesta perspektiivistä. Näin voi ymmärtää, miten omaa toimintaa voisi muuttaa – ja sitä kautta myös parantaa tulevia ihmissuhteita. 

Kiitollisuus

Kun menettää kaiken, ei ota enää mitään itsestäänselvyytenä. Tietyllä tapaa erossa menettää menneet muistot, nykyisen avioliiton ja tulevat unelmat. Joku voi menettää vielä paljon enemmän.

Pölyn laskeuduttua kuitenkin kiitollisuus jäljellä olevaa hyvää kohtaan kasvaa. Kultaakin kalliimmaksi nousevat hyvät ystävät. Jokainen päivä, jolloin hymy voittaa kyyneleet, on hyvä päivä. Kiitollisuuden tunne säilyy myös pahimman olon hävittyä. Kun käy pohjalla, arvostaa kaikkea mikä vie ylöspäin.

Empatia

Kun on tuntenut mitä pahinta tuskaa, ymmärtää ja kunnioittaa muita saman kokeneita. Eron kokenut voi ymmärtää paremmin myös muita minkä tahansa menetyksen kokeneita. Sitä mukaa, kun eron hyväksyminen ja anteeksianto etenee, myös kyky ymmärtää muita näkökulmia ja muiden tunteita kasvaa.

Eron myötä moni uskaltaa myös pyytää apua sitä häpeilemättä. Kun apua oppii vastaanottamaan, sitä osaa myös tarjota muille. 

Vastuu

On helppoa – jopa tahattomastikin – syyttää puolisoa oman elämän käänteistä. Moni ajattelee, että puoliso on vastuussa hänen onnellisuudestaan. Surun ja järkytyksen tai vaikeiden päätösten keskellä puolisoon onkin helppo turvautua. Avioliitossa onkin tärkeää ottaa toinenkin huomioon, mutta eron sattuessa vaaditaan itsenäisyyttä.

Eron jälkeen oma elämä on täysin omissa käsissä. Vierellä ei istu enää apukuskia, vaan kaikesta on vastuussa yksin. Ensin kannattaa ottaa vastuu omasta hyvinvoinnista. Toipumista ei voi ulkoistaa: se on tehtävä itse. Vastuun ottaminen voi olla pelottavaa, mutta se myös vahvistaa. Mikä on omaasi, sen voit muuttaa.

Nöyryys

Ero on oppitunti, joka muistuttaa ihmistä puutteistaan. Ero opettaa, että vaikka kuinka jotain haluaisi, pakolla sitä ei saa. Ero muistuttaa kaikkien tekevän virheitä ja että teoilla voi olla arvaamattoman suuria vaikutuksia. Moni uskoo, ettei ero tapahdu omalle kohdalle – ja niin kuitenkin lopulta käy. Avioliiton loppuminen voi opettaa nöyryyttä ja hyväksyntää.

Rohkeus

Eroaminen voi olla uuvuttava matka. Se voi viedä paljon kauemmin ja sisältää paljon enemmän takaiskuja kuin moni alussa uskoo. Juuri kun pahimman uskoo olevan takana, syvä epätoivo iskee.

Avioero vaatii sisua. Eteenpäin meneminen vahvistaa, vaikkei siltä tuntuisi vielä pitkään aikaan.

Tietoisuus

Monet kokevat eron eräänlaisena herätyksenä. Erotessa havahdutaan siihen, että elämää on eletty jo jonkin aikaa aivan sumussa. Ero onkin iso muutos vallitsevaan tilaan. Erossa monelle asiat näyttäytyvät aika selkeinä ja mielen saattaa täyttää tietoisuus, joka on ollut jo jonkin aikaa poissa. Ero voi ikään kuin herättää ihmisen mielen kokonaan uudelleen eloon. Jooga tai mindfulness voi auttaa joitakin toipumisprosessissa.

Kekseliäisyys

Avioero johtaa ihmisen uusiin ja mitä mutkikkaimpiin tilanteisiin. Olipa kyse siitä, miten saada rahat riittämään vuokraan tai kuinka selvitellä huoltajuusasioita vaikean ex-puolison kanssa, tulee ongelmien ratkomisesta eron myötä arkipäivää. Mutta mitä enemmän ongelmia ratkoo, sitä etevämmäksi siinä tulee. 

Viisaus

Moni käyttää eroa mahdollisuutena itsetutkiskeluun. Kun ihmisen minä riisutaan, on se paljas ja valmis oppimaan. Eron myötä ihminen voi viisastua.

Lue myös:

    Uusimmat